SloveniaEnglish

+386 (0) 8 20 59 630

tajnistvo@cukrov.eu

Odvetniška pisarna

Dunajska 20, 1000 Ljubljana

Novice - Aktualno

NOVOSTI GLEDE ČAKANJA NA DELO

Novi Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije bolezni Covid-19 za državljane in gospodarstvo bo kmalu pričel veljati, zato je smiselno, da si ogledamo, kaj spreminja, sploh na področju nadomestila plač za delavce na čakanju; gre za enega izmed najbolj koriščenih interventnih ukrepov, ki je sicer prejel že kar nekaj (pre)ureditev.

  1. Novi zakon zaostruje prepoved odpuščanja delavcev na čakanju, še vedno pa omogoča državno plačano nadomestilo

Upravičeni delodajalec mora zdaj predložiti pisno izjavo, s katero se zaveže ohraniti delovna mesta delavcev na začasnem čakanju na delo najmanj šest mesecev po začetku začasnega čakanja na delo. Predložiti mora tudi opis poslovnega položaja zaradi posledic epidemije, ter na podlagi opisa poslovnega položaja ugotoviti, da zaradi poslovnih razlogov začasno ne more zagotavljati dela hkrati najmanj 30 % zaposlenih delavcev.

 Za delavce, ki so vključeni v ta ukrep, velja neizpodbojna domneva, da pred napotitvijo in v času začasnega čakanja na delo po tem zakonu ni nastal razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Delodajalec lahko na ta način posameznega delavca na začasno čakanje na delo za največ tri mesece, če pa je delavcu odrejena karantena, prejema nadomestilo plače iz tega razloga za obdobje, za katero je bila odrejena karantena.

Novost je tudi to, da mora delodajalec navesti svoj poslovni položaj, ki mora vsebovati:

–        navedbo vzrokov za bistveno zmanjšanje obsega dela zaradi posledic epidemije, zaradi česar je prišlo do prenehanja potreb po opravljanju določenega dela delavcev pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi (poslovni razlog v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja),

–        podatek o številu delavcev, ki jim delodajalec zaradi poslovnih razlogov začasno ne more zagotavljati dela,

–        oceno poslovodstva o možnostih ohranitve delovnih mest.

Delodajalec uveljavi pravico do delnega povračila izplačanih nadomestil plače z vlogo, ki jo vloži v elektronski ali pisni obliki pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v osmih dneh od napotitve delavca na začasno čakanje na delo, vendar najpozneje do 30. septembra 2020.

 

  1. Kaj pa urejajo prejšnji interventni zakoni glede pravic delavcev na čakanju?

Povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo ni namenjeno delavcem v odpovednem roku, saj je namen Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP; Uradni list št. 49/2020) čim večja ohranitev delovnih mest. Delodajalec v obdobju vključenosti v interventni ukrep (ko ima delavce na čakanju na delo po ZIUPPP) prav tako načeloma ne sme začeti postopka odpovedi pogodbe oziroma odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavcem iz poslovnih razlogov. Ta prepoved se nanaša na vse delavce (in ne samo na tiste, ki so na čakanju na delo), ki so zaposleni pri delodajalcu. ZIUPPP prav tako prepoveduje uvedbo samega postopka odpuščanja, kot tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi. To pomeni, da delodajalec v času vključenosti v ukrep ne bo smel začeti postopka kolektivnih odpustov (oblikovanje programa presežnih delavcev, obveščanje sindikata, Zavoda za zaposlovanje) kot tudi ne individualno vročiti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Delodajalec je moral do sedaj kot pogoj za uveljavitev delnega povračila plače sprejeti program ohranitve delovnih mest in se pisno zavezati, da bo delovna mesta delavcev na začasnem čakanju na delo ohranil najmanj šest mesecev po začetku začasnega čakanja na delo. V nasprotnem primeru lahko znaša globa od 3.000 do 20.000 eurov.

Sicer načeloma že po ZDR-1 veljajo za delavca na čakanju enake pravice kot za delavca, ki ni na čakanju, torej interventna zakonodaja tega instituta ne ureja v celoti, temveč moramo biti pozorni tudi na ZDR-1, kolektivne pogodbe ter obstoječo sodno prakso.

Pripravila: Veronika Cukrov

LETOŠNJA PREDAVANJA VESNE CUKROV

Vljudno vabljeni, da se udeležite katerega izmed letošnjih predavanj Vesne Cukrov, odvetnice, sodne izvedenke za pravo in javna naročila ter nekdanje predsednice Državne revizijske komisije, ter s tem izboljšate svoje znanje s področja javnih naročil, gradbenega ter investicijskega prava in s področja predmetnih sodnih sporov. Termini predavanj bodo zaradi izrednih razmer določeni naknadno. Pridružite se nam na:

– 21. dnevih Javnih naročil v Portorožu (termin bo določen naknadno)
– 2. Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci v Ljubljani (termin bo določen naknadno)
-seminarju Gradbena in druge pogodbe v Ljubljani (termin bo določen naknadno)

Več o predavanjih si lahko preberete na sledečih povezavah:
https://lnkd.in/dddKwGA
https://lnkd.in/dh73wPn
https://lnkd.in/dcRw4ek

STROKOVNI ČLANEK DOKTORSKE KANDIDATKE IZ ENERGETSKEGA PRAVA TER NAŠE SODELAVKE VERONIKE CUKROV

Doktorska kandidatka iz energetskega prava ter pravnica, ki preko svojega dela redno deluje na tem področju, naša sodelavka Veronika Cukrov, je za TFL Glasnik napisala članek “Ali onesnaževalec res plača? Primer evropskega Clean Energy for All Europeans paketa”, ki se ubada z večnim vprašanjem, kdo je odgovoren za okoljsko škodo, kako artikulirati lastninsko pravico na način, ki omogoča jasno odgovornost za emisije, ter ali nova evropska zakonodaja s tega področja uvaja korenite spremembe. Lepo vabljeni k branju!  https://lnkd.in/g8nXj_6

ODVETNICA VESNA CUKROV NA 21. DNEVIH JAVNIH NAROČIL

Odvetnica, sodna izvedenka za javna naročila ter nekdanja predsednica Državne revizijske komisije, Vesna Cukrov, bo marca predavala na tradicionalni 21. konferenci “Dnevi javnih naročil” Agencije za Management in Društva za javna naročila, kjer bo z drugimi strokovnjaki skušala odgovoriti na vprašanje “Kako uspešno odpraviti anomalije v procesu javnega naročanja?”. Lepo vabljeni, da se dogodka tudi sami udeležite ter s tem poglobite svoje znanje praktičnega reševanja problematike javnega naročanja! Program ter prijave so dostopni na sledeči povezavi: https://agencija-management.si/Aktualni-Program

VESNA CUKROV NA OKROGLI MIZI O PREPREČEVANJU PREVAR V GOSPODARSTVU

V svetu vsako leto pod okriljem največje svetovne organizacije za boj proti finančnim prevaram, ACFE (Svetovno Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar) v mesecu novembru poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, ki osvetljuje finančne prevare, ki posameznike, davkoplačevalce, podjetja in skupnosti vsako leto stanejo na milijarde evrov. V okviru prireditev bo Vesna Cukrov dne 22. novembra 2019 sodelovala pri Okrogli mizi z naslovom: Prevare v gospodarstvu – kako obvladovati tveganja, da do prevar ne bi prišlo. Lepo vabljeni!

http://www.acfe.si/faw-teden-prevar.html

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/si/Documents/about-deloitte/si_FAW_2019_Program_%20SLO.v1.pdf

https://www.cnvos.si/aktualno/3292/okrogla-miza-prevare-v-gospodarstvu/

https://www.fraudweek.com/

GLOBAL INFRASTRUCTURE DIALOGUE 2019 V FRANKFURTU

Odvetniška družba Cukrov se je udeležila letošnjega dogodka Global Infrastructure Dialogue 2019 med 26. in 27. junijem v Frankfurtu! Za našo družbo je zelo pomembno, da smo v stiku z najnovejšimi infrakstrukturnimi trendi, saj lahko zgolj tako poiščemo najbolj inovativne pravne rešitve za naše stranke iz tega področja. Na konferenci smo navezali veliko novih poslovnih poznanstev, ob tem pa smo v Frankfurtu za naše stranke uspešno izvedli tudi več poslov. Frankfurt postaja finančno in poslovno središče EU;  samo zaradi Brexita je bilo v pričetku leta 2019 prenesenih kar 800 miljard evrov iz Londona v Frankfurt! 

Izvedite več:

https://lnkd.in/dhKes4B

https://lnkd.in/dym2MZG

PRIHODNOST SLOVENSKE ENERGETIKE

Danes sta se odvetnica ter članica Nadzornega sveta Holding Slovenske Elektrarne, d.o.o., Vesna Cukrov in Veronika Cukrov udeležili čudovite obeležitve 50. obletnice največje slovenske hidroelektrarne, HE Zlatoličje. Ta predstavlja enega od stebrov državne neodvisnosti, ki jo lahko dosežemo le preko vzdržne energetske neodvisnosti. Iskrene čestitke vsem sodelujočim za izpeljavo tako navdihujočega projekta! 

Vesna Cukrov v oddaji Tarča

Dne 4.4.2019 je bila odvetnica Odvetniške družbe Cukrov, nekdanja predsednica Državne revizijske komisije ter sodna izvedenka Vesna Cukrov gostja v oddaji Tarča z Eriko Žnidaršič. Oddaja nudi poglobljen pogled v kompleksna vprašanja prava javnega naročanja pri nas in širom EU, zato toplo priporočamo ogled! https://lnkd.in/dZkN-zz

 

GRADBENO-PROSTORSKO-OKOLJSKA KONFERENCA V HOTELU INTERCONTINENTAL 7. IN 8. MAJ 2019

Ta teden je odvetnica Vesna Cukrov predavala ter sodelovala na okrogli mizi na izjemni, multidisciplinarni Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci v Hotelu Intercontinental, v organizaciji Tax-fin-lex, kjer je z udeleženci delila svoje široko znanje s področja velikih infrastrukturnih projektov; kot nekdanja predsednica Državne revizijske komisije, sodna izvedenka za pravo ter javna naročila in izkušena odvetnica tako na domačem kot na tujem terenu ima edinstven uvid v problematiko pri velikih infrastrukturnih projektih. Pred nami je še veliko pravnih in tehničnih izzivov, in tovrstna srečanja nam omogočajo, da skupaj najdemo najboljše rešitve!

Foto: Katja Kodba, KoKa press

Odvetniška družba Cukrov, ponosni donator na dobrodelni prireditvi Kresna noč

Tudi na letošnji Kresni noči Lions Kluba Ljubljana Iliria je Odvetniška družba Cukrov prispevala večjo donacijo, s katero bomo tokrat z veseljem pomagali otrokom z gibalnimi okvarami ter ljudski kuhinji “Pod Strehco”. Na spodnji povezavi si lahko ogledate fotografije iz dogodka, ki je povezal veliko posameznikov z željo pomagati sočloveku in še posebej otrokom v stiski:

Na fotografiji: Marjan Cukrov ter Vesna Cukrov, odvetnica, ustanoviteljica Odvetniške družbe Cukrov, članica Lions Kluba Ljubljana Iliria

Na fotografiji: Veronika Cukrov, pravnica v Odvetniški družbi Cukrov ter Miroslav Cerar, olimpionik, odvetnik in predsednik Slovenske olimpijske akademije Olimpijskega komiteja Slovenije

 

 

SloveniaEnglish