INTERVJUJA ZA RTVSLO DNEVNIK TER 24UR GLEDE ZAHTEVE ZA PREPREČITEV IZLOVA NUTRIJ

Lepo vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je z Veroniko Cukrov opravil novinar RTVSLO g. Žan Dolajš za večerni Dnevnik, o zahtevi za obnovo postopka ter zadržanje izvajanja odločbe o izlovu nutrij, ki ga je po pooblastilu društva Alpe Adria Green na MKGP vložila naša Odvetniška družba Cukrov.

Dovolitev izlova nutrij po našem mnenju v konkretnem primeru predstavlja kršitev 8. točke 26. člena Zakona o zaščiti živali, ki določa, da je usmrtitev živali dovoljena, če gre za žival, ki povzroča občutno škodo in tega ni mogoče drugače preprečiti. V konkretnem primeru ti pogoji niso izpolnjeni. Skladno s sodno prakso velja tudi, da javno korist predstavlja načelo zaščite življenja živali, posledično je v konkretnem primeru nedvomno izkazana javna korist in je obnova postopka dopustna in upravičena. Izlov nutrij predstavlja tudi kršitev 17. člena Uredbe Krajinskem parku Ljubljansko barje, saj poseg ne predstavlja najmanj invazivnega možnega posega.

Ogled prispevka je mogoč na sledeči povezavi: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174976494?s=mmc

 

Na spodnji povezavi pa si lahko ogledate izjavo Veronike Cukrov, podano za oddajo 24ur glede zamaknjenega odlova nutrij ter prebrete vse novosti glede predmetne problematike; naša Odvetniška družba sicer še čaka na uradni odgovor MKGP glede zahteve za obnovo postopka ter zadržanje izvajanja odločbe, vendar navedeni zamik razumemo kot pozitivno popotnico za zagotovitev bolj transparentnega postopka, ki bo vključeval širši nabor strokovnjakov s področja.

Lepo vabljeni k branju in ogledu prispevka: https://lnkd.in/epqUeYUV

SloveniaEnglish